2011-02-07 09:09:16• hírek • Szatmár.ro

Kilyén László Szatmárnémetiben

Pályakezdésének és egykori nagy sikereinek színhelyén, Szatmárnémetiben vendégszerepel Kilyén László, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művésze. Egykori kedves közönsége előtt két produkcióban mutatkozik be a pályája összegzését is megvalósító színész, akit a szatmári közönség által szintén ismert és kedvelt László Zsuzsa kísér el a vendégjátékra.

Spiró György Prah című darabjának cselekménye egy lottószelvénytől indul, ennek kapcsán válik érvényessé Musca Szabolcs véleménye, ami az egyik romániai színházzal foglalkozó oldalon jelent meg a bemutató után: „Kilyén László és László Zsuzsa az elemi egymásrautaltságot fogalmazza meg, a házastársi elkötelezettség érzése ez, mely a Prah szereplői közt a legfontosabb kapocsnak számít. Az ábrázolásban a realisztikus történetet folyamatosan felülírja a színészi játék és a humor jelképessége."Az előadás alkotói: László Zsuzsa és Kilyén László színművészek, László Csaba rendező, Bartha József díszlet- és jelmeztervező, Sebesi Sándor filmes szakember, valamint Csép Zoltán dramaturg. A 2010/2011-es évadban új hangsúlyokkal felújított előadást nemrég Nyugat-Magyarország több városában is bemutatták, ezúttal pedig a szatmári közönség tekintheti meg.

A másik előadás az „55". Ezzel a címmel mutatta be Kilyén László pályaösszegző egyszemélyes estjét az 55. születésnapján. Munkatársak: Ráduly Zsófia és Strausz Imre István, díszlet-jelmez: Csizmadia Imola és Bandi Kati. A szakmai tanácsadó Kovács Levente volt, aki a műsorfüzetbe a következőket írta: „Az 55 év nemcsak 55 feladatot jelent. A szám szimbolikája talán kissé keresettnek tűnik de nem is annyira az életkor és  életmű összevetését jelenti, hanem jelkép. Azt, hogy volt sok, nagyon sok, talán nem 55, hanem 55+55-nél is több feladat és ezernyi színházi este, utak a világban és az emberi lélek belső labirintusaiban a gyerekeknek szóló meséktől a röhögtető, meghökkentő, érzelmes és filozofikus momentumok sokaságán át a mai mérföldkőig, mely után újabb utak következnek. A színész ugyanis nem áll meg, nem pihen sosem, mert a feladat mindig rátalál."

„Szerettem volna valamit megmutatni abból, ami az életemről szól, amit össze tudnék állítani a kedvenc monológjaimból, verseimből és énekeimből, azokból is, amelyeket nem is énekeltem nyilvánosan, mert olyan is volt, vagy versek, amelyeket nem mondtam nyilvánosan. Összegyűjtöttem ötvenöt darabot, de nagyon megijedtem, mert egy közel három órás előadás állt össze, amit mégsem lehet közönség elé vinni, mint egyéni műsort. Elkezdtem válogatni és körülbelül 25-30-ból választottam ki egy-egy mondatot, egy-egy szót, vagy gondolatot, vagy éppen egy-egy hosszú monológot. Van például négy-öt monológ, amit a Vak Béla királyból, a Caligula helytartójából, Sütő Egy lócsiszár virágvasárnapjából, illetve az Electrából vettem. De van egy rész a Micimackóból, a Dilis Resnerből, vagy a Macskajátékból, a Csirkefejből" - vallotta a művész.

Az előadások a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdiótermében vannak műsoron.  2011. február 12, szombat du. 5 és este fél 8-tól Spiró György PRAH című darabja, míg február 13-án, vasárnap du.5 és este fél 8-tól az „55" tekinthető meg. Jegyek a színház jegypénztárában igényelhetők, hétköznaponként 9- 17 óra között, szombaton 1O-13 óra között, illetve előadások előtt egy órával. Egy felnőttjegy 15 RON, a diák és nyugdíjas jegy 1O RON.


Kilyén László és László Zsuzsa a Prah című előadásban
Kilyén László és László Zsuzsa a Prah című előadásban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: